NTNU + OpenStreetMap.org = sant

Norges beste campuskart på nett?

Kartprosjektet er i gang

Andrew Perkis (Q2S), Jan Erik Kaarø og Bård Fjeldaas (Informasjonsavdelingen) og underskrevne (IME) har lagt hodene i bløtt for å få til bedre campuskart for NTNUs 10+ campusområder. Vi har tidligere vurdert Google Maps som grunnlag for NTNUs campuskart. Kartene er gratis å bruke og kan påbygges med lag av NTNU-tilpasset informasjon. Men Google Maps er ikke fri, dvs. kartdata og -løsning tilhører Google og skulle vi ønske å gjenbruke kartene til andre formål enn å vise frem på web vha. Googles API ville vi fått problemer med rettigheter. For Trondheim er de også ganske grove og udetaljerte.

Alternativ to var å kjøpe kart fra Trondheim Kommune. NTNUs eksisterende kart er bygget på denne modellen. Kartene har potensielt høy kvalitet, men har begrenset nytte siden de leveres som sett av bilder. Rådataene (posisjonene, veiene, osv) får vi da ikke tilgang til, og dermed hindres vi i å bygge tjenester som programmatisk kobler kartene mot andre databaser på en god måte, f. eks. «vis meg veien til auditorium F1». Etterhvert vil kartene bli gamle og utdaterte, og nye bildesett må kjøpes inn.

Løsningen vi landet på heter OpenStreetMap (OSM). På samme måte som Wikipedia er et fritt og gratis leksikon med innhold produsert av «mannen i gata», er OpenStreetMap et fritt og gratis dugnadskart. Hvem som helst kan legge til, slette, endre, oppdatere, justere og tilpasse kartetdata basert på lokalkunnskap, flyfoto gitt til communitiet, historiske kart utenfor copyright eller sporlogger fra turer i nabolaget med GPS.

Kartutsnitt over Gløshaugen. Bilde eksportert fra www.openstreetmap.org.

Kartutsnitt over Gløshaugen. Bilde eksportert fra http://www.openstreetmap.org.

Det høres kanskje skummelt ut: «Da kan jo hvem som helst ødelegge det!«, men så langt har gode tilbakerullingsmetoder og en lojal tilhengerskare sørget for å opprettholde høy kvalitet. I Trondheimsområdet er dekningen god, selv om du garantert finner noe som mangler eller som kunne vært bedre. Akkurat som du vil finne i kart fra Statkart eller Google). I grisgrendte strøk vil OSM sannsynligvis mangle detaljer, men finner du områder i hjemkommunen din eller andre steder du er godt kjent er oppfordringen: Gjør noe med det!

Det første vi har gjort er å utstyre to sommerjobbere (Mats Indergård og Daniel Øverdahl Perkis) med hver sin Garmin Oregon GPS (og oppladbare batterier..?) og sendt dem på vandring rundt Gløshaugen og Dragvoll. Sporloggene, kombinert med NTNUs gamle parkeringskart, danner grunnlag for nyinntegninger og justeringer på OSM. I første rekke vil vi få på plass store objekter som veier, stier, bygninger og parkeringsplasser, og etterhvert «mindre» detaljer som biblioteker og kantiner. Det finnes (nesten) ingen begrensninger i hvor mye data vi kan dytte inn i OSM, kun tid og vilje står i veien. Når kartgrunnlaget er godt nok til å representere NTNU offisielt vil vi prøve å finne gode bruksområder og presentasjonsmåter. Hvordan vil du NTNU skal bruke OSM?

Advarsel: OpenStreetMap er ekstremt avhengighetsskapende (også i følge OSM selv). Om du likevel ønsker å ta sjansen på å bidra kan du ganske enkelt lage deg en bruker på www.openstreetmap.org og sette i gang. Har du lyst å mappe på NTNU er det selvsagt fritt frem, men vi setter pris på om du skriver deg inn på prosjektwikien og/eller legger igjen en kommentar her på bloggen.

Happy mapping!

Written by Rune M. Andersen

15. juli 2009 kl. 12:59

Publisert i Diverse